HaberOyun
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ahmet Mithat Efendi Biyografisi

Aşağa gitmek

Ahmet Mithat Efendi Biyografisi Empty Ahmet Mithat Efendi Biyografisi

Mesaj  Admin Perş. Ağus. 19, 2010 3:30 am

1844 ve 1912 yıllarında yaşamış bir edebiyatçımızdır. İstanbul’da doğmuştur. Küçük yaşlarda babasını kaybetti ve Vidin’de yaşayan abisinin yanına gönderildi. Burada eğitimine başlayıp daha sonra ailesiyle beraber İstanbul’a döndü. Ağabeyinin de çalıştığı Mithat Paşa’nın yanına girdi. 1861 yılında Mithat Paşa’nın atanması nedeniyle Niş’e gitti.
Burada rüştiyeyi bitirdi. Çalışkanlığı ile Mithat Paşa’nın dikkatini çok çekti ve Mithat Paşa ona kendi adını verdi. 1866 yılında çevirmen olarak Sofya’ya gitti ve burada evlendi. Sofya’da “Tuna” adlı gazetede başyazar olarak görev yaptı. Sürekli birçok merkeze giden Mithat Paşa ile birlikte 1869 yılında Bağdat’a gitti. Bağdat’ta ilk kitabı Hece-i Evvel’i yazdı.

1871 yılında abisini kaybedince İstanbul’a döndü. 1872 yılında Namık Kemal ile tanıştı. Bundan sonra “Devir” ve “Bedir” adında iki gazete çıkardı. Bir süre sonra gazeteleri kapatılınca Dağarcık ve Kırkambar dergilerini yayınladı. Dergilerde yer alan yazılar nedeniyle Rodos’a sürgüne gönderildi. Rodos’ta 3 yıl kaldı ve burada bir okul açıp dersler verdi.

1876 yılında çıkan af ile birlikte İstanbul’a döndü ve “İttihat” gazetesini yayınlamaya başladı. Resmi gazete Takvim-i Vekayi ve devlet matbaası Matbaa-i Amire’ye müdür olarak atandı. Sarayın desteğiyle Tercüman-ı Hakikat gazetesini kurdu. Eserlerini edebiyat yapmak için değil de, okuma zevki aşılamak ve halkı eğitmek için yazmıştır. En velût yazarımız odur, yazı makinesi olarak bilinir. İki yüze yakın eseri bulunmaktadır.

Hasan Mellah, Hüseyin Fellah, Paris’te Bir Türk adlarında romanları bulunmaktadır. Ölümüne dek Darülfünun’da dünya tarihi ve dinler tarihi dersleri vermiş, hayır kurumlarında çalışmıştır.
Admin
Admin
Yönetici
Yönetici

Mesaj Sayısı : 169
Rep Gücü : 3000
Kayıt tarihi : 02/07/10
Nerden : Aydın

https://haberoyun.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz